Sunday, August 23, 2015

ေဆးဖက္၀င္င႐ုတ္ေကာင္းပင္္

ေဆးဖက္၀င္င႐ုတ္ေကာင္းပင္္

င႐ုတ္ေကာင္းသည္ အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ ရင္းႏွီးၿပီးသား ဟင္းခတ္မႈန္႔ တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ င႐ုတ္ေကာင္း မ်ဳိးစိတ္ေပါင္း ေျမာကျ္မားစြာရၿိွပီး ႏွစ္ရွည္ခံတဲ့ႏြယ္ပင္မ်ဳိးျဖစ္ကာ အရြက္မ်ားမွာ ကြမ္းရြက္ႏွင့္ ဆင္တူသည္။ အခုိင္လိုက္အသီးသီးၿပီး အေရာင္က အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိပါတယ္။ မွည့္သည့္အခါ လိေမာ္ေရာင္မွ အနီေရာင္ေျပာင္းသြားၿပီး အသီးတစ္ခိုင္တြင္ အသီးေပါင္း ၂၀ မွ ၅၀ အထိ ပါ၀င္တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းကုိ ရခိုင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္ႏွင့္ တနသာၤရီကမ္း႐ုိးတန္းမ်ားတြင္ အဓိက စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သည္။ အစိုဓာတ္ေကာင္းစြာရရွိၿပီး ေရအလြန္မ၀ပ္သည့္ ေျမမ်ဳိးျဖစ္သည့္ သဲႏုန္းေျမ၊ ႏုန္းတင္ေျမႏု၊ ေျမနီ၊ ဂ၀ံေျမႏွင့္ သဲ၀န္းေတာင္ေစာင္း၊ ေတာင္ကုန္းမ်ားတြင္ ေကာင္းေကာင္းျဖစ္ထြန္းေၾကာင္း သိရသည္။
အသီးကို တစ္ႏွစ္လွ်င္ ႏွစႀ္ကိမ္ တေပါင္းလႏွင့္ ကဆုန္လမ်ားတြင္ ခူးဆြတ္ေပးရသည္။ ဆြတ္ခူးၿပီး သီးခိုင္မ်ားကို အညႇာေႁခြ ေနျပင္းျပင္းတြင္ ေျခာက္ေနေအာင္ လွန္းၿပီးလွ်င္ အနက္ေရာင္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့မ်ား ရရွိၿပီမည္ျဖစ္သည္။
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ င႐ုတ္ေကာင္းသည္ စပ္သည္၊ ပူသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစပါတယ္။ ႏႈတ္ကုိျမိန္ေစၿပီး ေလသလိပ္ကုိ ေၾကေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ႏို႔ထြက္ေကာင္းေစသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အမႈန္႔ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ လ်က္ေပးပါက ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ၊ ပန္းနာ၊ ရင္က်ပ္ေရာဂါ မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။
ႏြယ္ခ်ဳိႏွင့္ ေရာ၍ လ်က္ေပးပါက ေလထိုးေလေအာင့္ႏွင့္ ႏွလုံးတုနု္ ေမာပန္းျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ဘညာခရာေစ့ႏွစ္မ်ဳိးကုိ အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး အသင့္အတင့္စားသံုးပါက ေခြး႐ူး ဆိပ္ေျပေၾကာင္း သိရသည္။
၀မ္းအဆက္မျပတ္သြား၍ ၀မ္းပ်က္ပါက င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ရွိန္းခို ေရာစားပါက ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းစားျခင္းဟာ အစာေၾက၊ ေလေၾက၊ ဆီးေကာင္းေစသည့္အျပင္ ၀မ္းေဖာ၀မ္းေရာင္ႏွင့္ လိပ္ေခါင္းေရာဂါမ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သိပံၸနည္းက် စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရလည္း င႐ုတ္ေကာင္းတြင္ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ႏွင့္ ဗက္တီးရီးယားဆန္႔က်င္သည့္ ဂုဏ္သတ္ၱိမ်ားအျပင္ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကို ဆန္႔က်င္သည့္ အစြမ္းမ်ား ပါ၀င္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းတြင္ သံဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂ္ၢနိစ္၊ ဗီတာမင္စီႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားလည္း ပါ၀င္ သည္။ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည္။ င႐ုတ္ေကာင္းပါသည့္ ဟင္းရည္ကုိ ေသာက္ပါက ေခၽြးထြက္မ်ားၿပီး ဆီးသြားေစျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းရွိ အဆိပ္ အေတာက္မ်ား ကင္းစင္သြားသည္ဟု ဆိုၾကသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းတြင္ ဗက္တီးရီးယားသတ္သည့္ ဂုဏ္သတ္ၱိပါ၀င္သည့္အတြက္ အေသးအမႊား ျပတ္ရွ ဒဏ္ရာမ်ားအား င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ျဖဴးေပးပါက ေသြးတိတ္ေစၿပီး ပိုးေသကာ အနာက်က္ျမန္ ေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္ငံုေပးရင္ ေခ်ာင္းဆိုးၿပီး လည္ေခ်ာင္းယားယံတာ သက္သာေစသည္။ င႐ုတ္ေကာင္းပါသည့္ ေရေႏြးၾကမ္းကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္ေပး ပါက အေအးမိေ၀ဒနာ ေပ်ာက္ကင္းသည္။ င႐ုတ္ေကာင္းတြင္ ပါ၀င္သည့္ သဘာ၀ႏွာေစးေပ်ာက္ အာနိသင္ေၾကာင့္ ႏွာေခါင္းပိတ္ျခင္းကိုလည္း သက္သာေစ ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ကို ဟင္းခ်ဳိထဲထည့္ၿပီး ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာေျချပႆနာေတြန႔ဲ အူလမး္ ေၾကာင္းဆိုင္ရာေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းဟာ အစာေၾက ညက္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဟိုက္ဒ႐ိုကလိုရစ္အက္စစ္ကို ထြက္ေစတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေလပြတာနဲ႔ အစာအိမ္ေ၀ဒနာေတြကို ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ လွ်ာအရသာအာရခံ အဖုေတြကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္မရွိဘဲ ခံတြင္းပ်က္တဲ့ ေ၀ဒနာကုိ သက္သာေစပါတယ္္။
င႐ုတ္ေကာင္းဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကင္းေစၿပီး ကုိယ္ပူက်ေစတဲ့အျပင္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ ထည့္ျပဳတ္ထားသည့္ ၾကက္သီးေႏြးေရႏွင့္ ပလုတ္က်င္းေပးပါက သြားကိုက္ ေ၀ဒနာ ကို သက္သာေစသည္။
င႐ုတ္ေကာင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိပါၿပီး အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးႏုိင္သည္။ င႐ုတ္ေကာင္းတြက္ ပါ၀င္သည့္ဓာတ္ တစ္မ်ဳိး မွာ ရင္သားကင္ဆာ အက်ိတ္မ်ားႀကီးထြားမႈ ဆက္ၿပီးျဖစ္မလာေအာင္ တားဆီးေပးၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းကို နႏြင္းမႈန္႔ ထဲ့သုံးေပးရင္ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ပိုထကျ္မက္ေၾကာင္း ေလလ့ာမူမ်ားအရ သိရသည္။

ထို႔အျပင္ မီးဖြားၿပီးစ ျမန္မာအမ်ဳိးသမီးမ်ား ၀မ္းဗိုက္ခ်ပ္ေစရန္ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ပ႐ုတ္မႈန္႔ႏွင့္ ေလးညႇင္းေဆးသံုးပါးႀကိတ္၍ ေတာအရက္ႏွင့္စိမ္ၿပီး ဗိုက္စည္းရာတြင္လည္း အသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း ေၾကာင့့္ အင္မတန္အက်ဳိးမ်ားသည့္ င႐ုတ္ေကာင္း ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ရပါသည္။

credit//
က်န္းမာေရးအတြက္ေဆးတစ္ခြက္

No comments:

Post a Comment